• Menu
  • Menu

Op zoek naar geluk

Psycholoog Ap Dijksterhuis zocht naar antwoorden – die de hedendaagse wetenschap hem niet kon geven – over het begrip Geluk. Veel boekjes zijn er al over geschreven – en toch heeft het begrip Geluk voor iedereen een andere definitie. Is geluk uit te drukken in geld, momenten of is het de manier waarop we naar dingen kijken?

Volgens Dijksterhuis zit het zoeken naar geluk in onze natuur. De oude Egyptenaren en de Grieken waren er ook altijd naar op zoek. Maar ook van de boeddhisten of andere gelovigen weten we dat ze er naar op zoek zijn. Allen beschrijven – door de tijd heen-  een bepaalde definitie van geluk. Wanneer je al die verschillende visies naast elkaar legt dan zie je dat geluk een proces is. Een proces waar je aan kunt en moet blijven werken. Het is geen momentopname. Later word ik rijk en dus gelukkig(er) is daarmee ontkracht. En om terug te komen naar je vraag; Geluk overstijgt simpel genot, wie gelukkig is, heeft het idee dat zijn of haar leven zin heeft. Daarom zijn we er naar op zoek. Bewust en onbewust.

”Geluk is een naar binnen gerichte glimlach.”

Volgens Dijksterhuis is geluk veel meer een weg dan een bestemming. Heel cliché eigenlijk. Er is veel onderzoek naar geluk gedaan en er zijn veel misverstanden over. Veel mensen denken dat geluk synoniem staat aan “tevredenheid met het leven in het algemeen”. Is het niet ietsje meer? Dijksterhuis ontleent zijn eigen geluk uit het Boeddhisme, geluk is een naar binnen gerichte glimlach. Dat komt in zijn boek ook duidelijk naar voren; een groot deel van het boek gaat over oosterse ideeën over geluk. Denk aan meditatie, leven in het nu en het leren en beheersen van je gedachtes en gevoelens.

Dijksterhuis heeft ook in het Westen gezocht naar geluk. De ‘westerse aanpak’ om gelukkig te worden, schrijft Dijksterhuis, probeert vooral de inhoud van het bewustzijn mooier te maken door gedrag dat geluk bevordert. Bijvoorbeeld door minder materialistisch te zijn, prettig met andere mensen om te gaan, een hobby te vinden die bij je past. De ‘oosterse aanpak’ bestaat uit controle krijgen over het eigen bewustzijn, door het te trainen en beter te begrijpen hoe bewustzijn werkt. Naar die ‘oosterse aanpak’ is minder experimenteel onderzoek gedaan; Dijksterhuis moet er meer leunen op filosofie. Desondanks noemt hij zijn hoofdstuk over gemoedsrust het belangrijkste deel van het boek. Zijn groep is net begonnen met onderzoek naar gemoedsrust; net als zelfvertrouwen (een typisch ‘westers’ begrip) blijkt ook gemoedsrust zeer sterk samen te hangen met geluk.

Meer weten over het boek Op naar Geluk of wil je het boek kopen via bol.com? Kijk dan hier.

Wellness Deluxe

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Wellness Deluxe will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.