Natural hot springs in Japan

Soak in Japanese tradition

The world counts more than 7 billion people. And we all have to relax, somehow. Wellness Deluxe is inspired by cultures and traditions worldwide, and how we all find our chill. For example, in Spain they have their well known siesta, in India most thrive on daily or weekly mediations, where in China they use their ancient techniques of acupunture to escape daily stress. In Japan, however, they have their Onsen. It is a well known tradition whereby you can relax in a natural hot spring.

”Naast dat de Onsen veranderd zijn, zijn ook de Japanners veranderd.”

Ook de andere zeven miljard mensen op de Aarde. Je leest het goed, we zijn inmiddels alweer met 7 miljard mensen. Gezellig. Iedereen ontspant. Alleen dat doen wel allemaal op andere manieren. Tegelijkertijd zijn er veel overeenkomsten. In Spanje houden ze elke dag een siësta, in India mediteert men dagen lang en in China steken ze door middel van acupunctuur verschillende naalden in je lichaam. In Japan doen ze dat anders. Onsen is een groot ding in Japan.

Where to go

De beste uitleg is zoiets als deze; een onsen (温泉) is een Japanse badgelegenheid met water uit een geiser. Japan is een vulkanisch actief land en er zijn daardoor duizenden onsen verspreid over het hele land. Oorspronkelijk was een onsen een openbaar bad en tegenwoordig hebben ze vooral een aantrekkingskracht op Japanse toeristen. Een onsen ligt vaak buiten de stad en biedt de mogelijkheid het hectische stadsleven te ontvluchten en gezamenlijk te ontspannen. Afgezien van het feit dat het Japanse wellness ritueel niet refereert naar ‘ons’, kun je wel Onsen met meerdere mensen.
Onsen is een Japanse badmethode die tot wel 1000 jaar terug gaat. Het water is afkomstig van een geiser en hierdoor is het bad goed warm, zo tussen de 35 tot 40 graden. Men gelooft dat het water uit de Onsen een genezende werking hebben door de mineralen die in het water zijn opgelost. Onsen kunnen hierdoor uit meerdere baden bestaan, elk bad met een ander mineraal. De Onsen zijn traditioneel buitenshuis (lees: op straat en toegankelijk voor iedereen) maar worden steeds vaker overdekt. De Japanse baden zijn vaak gemaakt van Japanse cipres, marmer of graniet. Ondanks dat Onsen een badplaats biedt is het weliswaar verboden om je in dit geiser water te wassen. Het is daarmee ook heel belangrijk dat iedereen die zich in een Onsen stapt helemaal schoon is. Dat was voor de Europeanen die in de 16e en 17e eeuw Japan bezochten een totaal nieuw ding. Zij namen zelden een bad en de Japanners vonden hen maar vies. Ook moesten de mensen die zich in het ‘heilige’ water stapte geheel naakt zijn en mochten zij enkel een klein handdoekje meenemen.

De afgelopen jaren is er veel veranderd. Naast dat we hopen dat de Europeanen zich iets hygiënischer gedragen is ook het baden in de Onsen veranderd. Tegenwoordig worden veel Onsen bezocht door toeristen en worden ze vaak rond hotels gebouwd, zodat zij zich hier in kunnen baden. Wel moeten de gebruikers nog steeds geheel naakt en schoon zijn. Er zijn een aantal Onsen waarbij je met je handdoekje het water in mag, deze zijn echter wel moeilijk te vinden. De meeste Onsen worden tegenwoordig ook niet meer door middel van een geiser verwarmd, maar gaat dit gewoon automatisch. Naast dat de Onsen veranderd zijn, zijn ook de Japanners veranderd. Vroeger gingen zij elke dag heen, nu is dit enkel nog een aantal keer per week. De Onsen zijn niet alleen meer voor de Japanners, maar zijn nu ook daadwerkelijk voor ons; de Westerlingen. Meer weten? Zie hier dan een link met toplocaties om te Onsen volgens TripAdvisor.

slide_002

Leave your comment