• Menu
  • Menu

Ho’-oponopono tradition from Hawaï

Overal ter wereld hebben we verschillende manieren om met problemen te dealen. Doorzakken op vrijdagavond in de kroeg met meer bier dan je kunt drinken of verdrinken in het aanbod van Netflix. Het kan de beste overkomen, iedereen heeft problemen om op te lossen. In Hawaï lossen ze problemen op door middel van Ho’oponopono. Hoe? Ja, Ho’- o –pono- pono dus. Op deze manier hopen de Hawaiianen in balans te blijven.

De Hawaiianen gebruiken Ho’- o –pono- pono  om in balans te blijven. Het woord is bijna onmogelijk om uit te spreken en betekent  zoiets als geestelijke reiniging. Klinkt misschien een beetje vaag, maar de Hawaiianen geloven dat wanneer je iets slechts doet, dat het altijd aan je blijft kleven tot het moment dat je het zelf oplost. Los je niks op, dan kom je dus in de problemen. Heb je dus nog een aantal problemen niet opgelost? Dan ben je volgens de Hawaiianen de sjaak. Bereid je voor op het allerergste.

Wat mij opvalt is dat  er meer eilandbewoners zijn die geloven in de manier van Ho’oponopono.  Van de Salomonseilanden tot de Cookeilanden. Problemen moet je oplossen, anders word je ziek. Denken ze. Het gaat verder. De Hawaiianen geloven bijvoorbeeld dat als een vader of moeder zonden heeft begaan – en deze niet heeft opgelost – dat de kinderen daar de dupe van worden. Lekker is dat. De eilandbewoners geloven in een soort karma, maar dan voor het hele gezin. Hmmm…

Maar wat is dat Ho’oponopono dan precies? Ho’oponopono is een samengesteld woord. Ho’o betekent ‘iets in gang zetten of doen’, gevolgd door het woord pono, dat staat voor ‘goed of correctheid’. De Hawaiianen verontschuldigen zich voor iets dat problemen veroorzaakt en geloven dat het zeggen van “sorry”, “het spijt me”, “dankjewel” of “ik houd van je” ervoor zorgt dat je de controle over de situatie weer terug krijgt, door de situatie te accepteren.

Hoʻoponopono werkt volgens de eilandbewoners ook als er iemand ziek is. Zij veronderstelden dat ziekte ontstaat door de stress van woede, schuld, verwijten en gebrek aan vergevingsgezindheid. Als een kind in haar familie ziek was, vroeg de grootmoeder aan de ouders of ze iets verkeerd hadden gedaan. Men geloofde dat genezing alleen kon plaatsvinden bij volledige vergeving van de hele familie. Hoʻoponopono corrigeert, herstelt en onderhoudt goede relaties tussen familieleden en hun goden of God door naar de oorzaken en bronnen van problemen te gaan. Meestal wordt het proces geleid door het oudste familielid. Hij of zij roept de familie bij elkaar. Op zich niet zo gek; op een eiland kom je elkaar vaker tegen, vluchten is wat lastiger en dus word je eerder gedwongen om dingen samen op te lossen.

Opmerkelijk is dat ongeveer 20 jaar geleden rechtbanken in Hawaï begonnen te eisen dat zowel jonge als volwassen delinquenten hun problemen moeten oplossen door middel van de traditionele hoʻoponopono.  En dat doe je  – zoals de Hawaiianen –  met je gezin of familie. Het proces van de voorgestelde Ho’oponopono  vindt plaats buiten de aanwezigheid van de rechter en wordt begeleid door een persoon die de familie kan kiezen uit een lijst van deskundige aanbieders. Zie het als een soort van gezinsbegeleiding.

Enfin, het klinkt misschien een beetje als een open deur, maar als je problemen van nu oplost dan geloven de Hawaiianen dat je toekomstige problemen ook oplost. Problemen zoals woede, ziekte en angst. Je voorkomt ze niet alleen, je schuift je problemen ook niet door naar de vriendelijke ander. In deze individualistische maatschappij lossen we steeds vaker dingen zelf op. De Hawaiianen vinden dat je problemen samen moet oplossen. Voor een peace of mind. Angst maakt kleiner en zorgt voor verzet tegen verandering. Liefde maakt groter en bewuster, aldus een Hawaiiaans gezegde.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=w_DKWlrA24k[/embedyt]
Wellness Deluxe

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Wellness Deluxe will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.