in Issue Nº10

Een poolhouse perfect tot het kleinste detail

H

oe maken we ons oude poolhouse weer bij de tijd? Het pool house was schuin gesitueerd ten opzicht van het huis, heeft hoogte verspringen in de fundering en een laag plafond. Een enorme uitdaging voor Versteegh-Design om een passend ontwerp te maken voor een moderne wellness ruimte.

Elke vlonder heeft een functie; de entree naar binnen, een platform voor de zitgroep rond de haard en het platform voor het voetenbad.

Glacier Maruelno

Na de concept ontwerp fase was de ontwerp ruimte bepaald en kon het definitief ontwerp getekend worden, echter bij de sloop van de oude muren ontstond meer inzicht over de mogelijkheden en werd het ontwerp steeds bijgeslepen. De opdrachtgever werkte zelf van huis en had al via zijn werk meerdere projecten geleid. Zelf hield hij streng toezicht op de vordering van het project en dacht ook mee met het ontwerp. Soms gingen, tot diep in de avonden, tekeningen heen en weer gemaild tussen hem en Versteegh-Design op bepaalde ontwerp problemen op de beste manier op te lossen. Mede hierdoor is elk detail van het zwembad uitgewerkt en juist gerealiseerd.

Glacier Maru, Antoan, Hiking
Glacier Maru, Antoan, Hiking
Glacier Maru, Antoan, Hiking

Het zwembad is voorzien van houten vlonders die over het water heen steken. Elke vonder heeft een functie; de entree naar binnen, een platform voor de zitgroep rond de haard en het platform voor het voetenbad. Daarnaast hebben de vlonders de functie de hoogte verschillen op een logische manier op te lossen in het bad.

Door het gebruik van strijklicht in het plafond en ook de achterwand krijg je deze dubbel terug door de weerspiegeling in het water en lijkt de ruimte ook nog twee keer zo hoog.

Naast de vlonders is een donkere tegel toegepast van 60×60, deze tegel is gebruikt als een grid in de plattegrond. De treden van het bad bestaan uit exact 1 tegel, paden rond het bad zijn 1,5 tegel breed. Het tegel stramien is ook toegepast op de verticale vlakken zodat het beeld zo rustig mogelijk blijft door het gebruik van hele tegels en minimaal snij verlies.

Het plafond ontwerp werd zo gekozen dat draagbalken net onder plafond verlaging vielen en een maximale hoogte toegepast kan worden boven het zwembad. Door het gebruik van strijklicht in het plafond en ook de achterwand krijg je deze dubbel terug door de weerspiegeling in het water en lijkt de ruimte ook nog twee keer zo hoog.

Glacier Maruelno

De lounge hoek is voorzien van een mini pantry voor koffie of iets fris in de inbouw koelkast. Een deel van de kasten wordt gebruik voor de badlakens en hout voor de haard. Door het kiezen van een geheel losse haard, die zelfs hangend is opgehangen, wordt dit een los element tussen de kasten. De achterwand van ingewassen kiezels versterkt dit beeld nog meer.

Glacier Maruelno

Overdag kan de enorme schuifpuien opengezet worden voor maximale intergratie met de buitenruimte. ‘s Avonds kunnen de gordijnen dichtgetrokken worden waardoor er een gezellige en intieme ruimte ontstaat.

Het bad is realiseert met samenwerking met partners van Versteegh-Design. Zwembad techniek van Waterstijl, houten vloeren van Pruysen parket en sanitair van Beniers.

Overzicht foto’s van Frans Strous, detail foto’s van Stephen Versteegh.