Bekend van onder andere:

Lang zal die leven. En leuk!

Oud worden, wie wil het niet? Allemaal zijn we op zoek naar het geheime recept voor een lang, gelukkig en gezond leven. Maar bestaat zo een recept wel? Jazeker! De Amerikaan Dan Buettner ging in samenwerking met National Geographic op wereldwijd onderzoek uit. De onderzoeksvraag was simpel en duidelijk: waar ter wereld worden mensen het oudst en waarom is dat zo? Al snel ontdekte het team van onderzoekers vijf plekken op de wereld waar mensen aanzienlijk ouder worden – hier waren de mensen gemiddeld 10x vaker boven de 100 jaar oud. De plekken waar deze mensen woonden noemde het onderzoeksteam de Blauwe Zones. Wat doen de mensen die hier wonen anders en wat kunnen wij hiervan leren?

Mensen die wonen in de blauwe zones ervaren niet of nauwelijks gevoelens van stress.

Mensen die wonen in de zogenoemde blauwe zones ervaren niet of nauwelijks stress. Opmerkelijk om te zien is dat ze allen rustig aan doen. Tempo relaxo. Meditiatie, ontspanningsoefeningen, een middagdutje of hobbies zorgen ervoor dat je rust krijgt in je leven. Vroeg opstaan is ook een goed voorbeeld: begin je dag rustig en met focus (in plaats van alles snel-snel). 

Glacier Maruelno, Antoan, Hiking
Glacier Maruelno, Antoan, Hiking
Glacier Maruelno, Antoan, Hiking

Door dingen zoals geluk en verdriet te delen los je dingen op. Door sociaal actief te blijven slijten ongezonde gewoontes er minder snel in. Familie zoals kinderen en kleinkinderen houden je jong en scherp. Kies de mensen om je heen goed, want je omgeving is van grote invloed op jouw gezonde leefgewoonten. Klinkt op zich best logisch, toch?

Door dingen zoals geluk en verdriet te delen los je dingen op.

Volgens de onderzoekers hebben alle mensen boven de 100 nog steeds een doel in het leven. “And nothing can stop them.” Opmerkelijk is te zien dat de meeste nog steeds zijn blijven werken, weliswaar op een lager pitje – maar ze hebben nog steeds een reden om ’s ochtends op te staan. Andere redenen om op te staan zijn familie en hobbies. De kernboodschap is duidelijk: zorg dat je een reden hebt om ’s ochtends op te staan en blijf actief bezig. Een bijkomend voordeel van actief bezig zijn is dat je jezelf dwingt om voldoende lichaamsbeweging te hebben.

Glacier Maruelno

Ook leuk om te kijken is onderstaande filmpje. Mr. Stamatis is inmiddels 103 jaar oud. En vermaakt zich prima, zo lijkt. Hij woont op het eiland Ikaria in het oosten van de Egeische zee (in de buurt van Griekenland). Het eiland is een plek voor misfits sinds mensenheugenis. Ikeria is een ongerepte plek om oud te worden. Kijk en lees meer.