Bekend van onder andere:

in Issue Nº10

Ontmoeting aan de voet van de Himalaya

A

ls je op zoek bent naar geluk dan kan een bezoek aan de Dalai Lama niet ontbreken. De Dalai Lama is de belangrijkste tulku, gereïncarneerde lama, van de gulug, een van de tradities binnen het Tibetaans boeddhisme. De beste man heeft honderden spirituele zelfhulpboeken geschreven en geniet het respect van vele miljoenen mensen wereldwijd. Als er iemand is die het antwoord kan hebben op onze zoektocht naar ultiem geluk, dan maakt hij een kans. En dus trokken we de stoute schoenen aan om een onverwachts bezoek te brengen aan His Holiness, de Dalai Lama in India.

Het is het einde van de middag wanneer we aankomen in het klooster dat gelegen is aan de voet van de Himalaya.

Tegenwoordig woont de Dalai Lama in het uiterste noorden van India, op een veilige plek in het bergdorpje Dharamshala. Hij is momenteel niet welkom in zijn geboorteland Tibet. De oorzaak is een langdurig conflict met buurland China. Vanaf de hoofdstad Dehli is het ongeveer 4 uurtjes vliegen naar Dharamshala. We hebben een verblijf geregeld in een klooster, op loopafstand van het verblijf van His Holiness. 

dharamsala
Glacier Maruelno, Antoan, Hiking
dharamshala monnik
Glacier Maruelno, Antoan, Hiking
dharamshala monnik india
Glacier Maruelno, Antoan, Hiking

Het is het einde van de middag wanneer we aankomen in het klooster dat gelegen is aan de voet van de Himalaya. We zijn aan de andere kant van de wereld. De sfeer in het bergdorpje is gemoedelijk. De lucht is hier fris en puur. Mannen en vrouwen lopen langs de weg, de berg af, op weg naar huis. Vermoedelijk na een lange dag werken. Hoe hoger we op de berg komen, hoe sneller we de eerste monnik zien. Ingetogen en gekleed in een rood gewaad. De eerste monnik maakt een verrassend simpele indruk. Monniken zijn hier onderdeel van het dorp. Het leven is hier rustig. 

Luxe is, op deze bijzondere plek, vooral te vinden in de geboden eenvoud.

Eenmaal aangekomen bij het klooster worden we welkom geheten door een een vriendelijke monnik. Hij is oprecht blij dat we er zijn en we voelen ons direct welkom. Het klooster ziet er verlaten uit, de monniken laten zich hier vooral in de ochtend zien, zo blijkt later. Na een korte rondleiding door het klooster zien we onze kamers voor de avond. Voor gasten die het klooster bezoeken is er een klein gebouw naast het klooster gebouwd met 10 kamers en direct uitzicht op een indrukwekkend dal met prachtige vergezichten. We zijn aan de voet van de Himalaya en dat voel je aan alles. De kamers zijn sober, maar zien er verzorgd uit. Wat direct op valt is dat de bedden hard zijn. Luxe is, op deze bijzondere plek, vooral te vinden in de geboden eenvoud.

Aan de linkerzijde van het dal, met het mooiste uitzicht van alle 3 gebouwen in de omgeving, is het verblijf van His Holiness. Fijn voor de monniken uit het klooster waar wij verblijven, want de residentie van hun leermeester is op loopafstand. De volgende dag gaat de wekker vroeg, we worden om 6 uur verwacht aan de ontbijttafel. Dat is ook het eerste moment waarop we zullen vragen of de Dalai Lama thuis is, en zo ja, of we hem kunnen spreken.

Het is ochtend en we maken ons klaar om naar de ontbijtzaal te gaan. De monniken zijn al een tijdje wakker. Hun routine begint vaak rond 4 uur. Eerst mediteren ze en daarna eten ze licht om vervolgens samen te zingen: het geluid dat de monniken maken is indrukwekkend door een enorm hoge vibrato. De energie gaat is sterk, maar lijkt gecontroleerd. De rust en stilte die hier heerst doen ons goed.

Wij gaan naar het ontbijt. Ook het ontbijt is hier simpel: vers brood met boter of honing. Meer keuze is er niet. Maar wat is het lekker! Er is een monnik die het woord doet aan bezoekers en journalisten. Hij komt bij ons zitten en vraagt of we een goede reis hebben gehad. We vertellen hem waarom we deze lange reis hebben afgelegd. We hebben een aantal prangende vragen die we zouden willen stellen aan His Holiness. We zijn op zoek naar geluk. Hij is nieuwsgierig en stelt ons gelijk vragen terug. We besluiten de camera aan te zetten, in onderstaande video zie je ons eerste gesprek. Op zoek naar geluk. In de ochtend en aan de voet van de Himalaya. 

If there is a reason, you must change that reason.

Video afspelen